Antioxidánsok forrásai

Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be a szervezetbe, többek között ilyenek a vitaminok, flavonoidok, másik része az emberi szervezetben is képződik, mint az antioxidáns hatású enzimek, ilyenek a kataláz, glutation-peroxidáz,szuperoxid- dizmutáz, a szőlőcukor, vagy a húgysav.

szajflora_eritritol.jpg

Ismert ilyen anyagok a C- és az E-vitamin. A béta-karotin, lutein és a likopin az antioxidáns karotinoidok családjába tartoznak, és gyümölcsökben, zöldségekben találhatjuk meg őket.

 

A szelén, amely egy alapvető ásvány, a szervezet glutation peroxidáz és más antioxidánsok termeléséhez szükséges. Néhány antioxidáns, mint pl. a koenzim Q10 és az alfa-lipidsav megtalálhatók az ételekben, de a szervezet is előállítja ezeket.