Antioxidánsok

Az energiafelszabadító folyamat  során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök, a mitokondriumokban, ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják.Azonban vannak olyan körülmények pl  a stressz, betegség, idős beteg, helytelen életmód hatására a szabad gyökök száma megnő, ilyenkor a szervezet már nem képes elegendő antioxidánst termelni. A sejtek öregedéséért a szabad gyökök is felelősek, többek között a DNS lánc elrontásáért.

"Nagyon sok oka lehet ennek, mint például az alkoholizmus, a dohányzás, a túlhevített, többször felhasznált sütőolaj, az erősen klórozott víz, valamint olyan egyéb környezeti ártalmak, mint a légszennyező anyagok fokozott jelenléte, vegyileg szennyezett élelmiszerek. A gyakori kimerítő testedzés, az immunrendszer gyengülése illetve a krónikus gyulladásos folyamatok, egyes orvosi kezelések és vizsgálatok, például az altatásos műtétek, a kemoterápia, és bizonyos gyógyszerek is elősegítik ezt."

Számos betegség kialakulásához vezethet, a szervezetben működési rendellenességeket okoz, például idegrendszeri zavarokat, szív- és érrendszeri és daganatos megbetegedéseket  Szerencsére mindez kivédhető az antoixidánsoknak köszönhetően, amiket részben a szervezetünk állít elő, részben pedig a táplálkozás során vesszük magunkhoz.

omega_3_sziv.jpg

A vitaminok valóságos védőbástyát alkotnak.

  • C vitamin/aszkorbinsav/
  • A vitamin/retinol/
  • E vitamin/tokoferol/
  • vitamin jellegű antioxidánsok:flavonoidok /a szőlő héjában, minőségi vörösborokban/ található rezveratrol nevű vegyületnek is nagy hatást tulajdonítanak
  • többszörösen telítetlen vegyületek, a karotinoidok/ béta karotin,likopin/
  • telítetlen zsírsavak,  az ún. omega 3 zsirsavak.
  • enzimek is lehetnek antioxidáns hatásúak: glutation- peroxidáz, kataláz, szuperoxid-dizmutáz, galluszsav és vegyületei, és a talajból felvett szelén is.

Legfőbb külső forrásaik a zöldségek, gyümölcsök, növényi olajok, olajos magvak, húsok, halak, sajtok, tojássárgája. A béta-karotin a sárga és narancssárga zöldségekben illetve gyümölcsökben, valamint a luteinnel együtt a sötétzöld zöldségekben található meg, a likopin legfőbb forrása a paradicsom.

E-vitamint tartalmaznak az olajos magvakból hidegen sajtolt olajok, a búzacsíra, a zöldségek, a gyümölcsök, C-vitamint a citrusféléken kívül a szamóca, a csipkebogyó, a leveles zöldségek, a paradicsom és savanyított káposzta, A-vitamint pedig a húsok, a zsíros sajtok, a tojássárgája valamint a tejszín. Az antioxidáns hatású ásványi anyagok pedig főként a gabonafélékben, az olajos magvakban, a hüvelyesekben találhatóak