Antioxidánsok védő hatása

Az antioxidánsok megvédik szervezetünket az oxidációs folyamatoktól. Az oxigén amely alapvetően szükséges az élethez egy nagyon reaktív elem. Minél idősebbek vagyunk, annál inkább hajlamosabbakká válunk az oxidációra, minden, ami megelőzi vagy lassítja az oxidációs folyamatokat,antioxidánsnak minősül.

Az antioxidánsok háromféleképpen nyújtanak védelmet a rákkal szemben azzal, hogy elpusztítják a rákot okozó szabad gyököket, fokozzák az immunrendszer működését, így az még azelőtt megsemmisíti a mutáns sejteket, mielőtt elrákosodhatnának. Végül csökkenti a ráksejtek hajlandóságát arra, hogy a szövetekhez, mirigyekhez tapadjanak.

Kutatók egy része azért tartja a zöldségeket és a gyümölcsöket jótékony hatásúnak, mert antioxidánsokban, különösen C-vitaminban és bioflavonoidokban gazdagok.

Egy jól ellenőrzött klinikai tanulmány – amelyet Larry Clark, a tucsoni University of Arizona professzora vezetett – megállapította, hogy napi 200 mcg szelén szedése felére csökkenti a rákos megbetegedés és az ebből fakadó elhalálozás esélyét, ezen kívül növeli az életkilátásokat.

Egy 1998-as klinikai tanulmány pedig kimutatta, hogy az E-vitamin szedése 32 százalékkal csökkenti a prosztatarák előfordulásának kockázatát.

A szervezet a stressz hatására fokozza az adrenalinhormon termelődését, azonban az adrenalin hatására a vérlemezkék nagyobb hajlandósággal csomósodnak össze, vérrögöket alkotva.

A pycnogenol nem tudja oldani a streszt, de abban hatékony, hogy vérünk "síkos" maradjon, így védi szervezetünket a szívroham és a stroke bekövetkezésének esélyétől. A Pinus maritima fenyő kérgéből kinyert piknogenol a bioflavonoidok csoportjába tartozik, az egyik leghatásosabb természetes antioxidáns.

nyugdijaszoldtea.jpg

Az öregedés folyamatában csökken a szervezetben az egészséges sejtek száma, ugyanakkor a beteg sejtek száma egy bizonyos százalék fölé növekszik, a szerv működése veszélybe kerül. A legtöbb embernél először a szív mondja fel a szolgálatot, másoknál az immunrendszer vagy az agy.

A legnagyobb kockázati tényezőt az jelenti, hogy az öregedés folyamatában a test tartalékai teljesen kimerülnek a szervek egészséges sejtszámának csökkenése miatt.

Egy tanulmányában Linus Pauling és Jim Enstrom professzor szellemileg ép, idősödő kaliforniai emberek halálozását vizsgálta. A megfigyelés azt mutatta, hogy azoknak a halálozási rátája, akik antioxidánsokat szedtek, alacsonyabb volt. A férfiaknál a halálozási esély 22 százalékkal csökkent, a nőknél 46 százalékkal.