Antioxidáns tartalom mérése

A tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, ezért kifejlesztettek egy tesztet, amellyel kimutatható egy anyag teljes antioxidáns kapacitása.

Az ORAC Oxygen Radical Absorbance Capacity teszt, Szabad gyök megkötő képesség, mely bizonyos élelmiszer szabadgyök-pusztító és semlegesítő képességét mutatja meg. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, és gátolni a betegségek kialakulását.

Az ORAC egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.

Több száz antioxidáns létezik, melyek magukba foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat.

egeszseges-taplalkozas-omega3.jpg

A legjobb 10 antioxidáns gyümölcs: aszalt szilva, gránátalma, mazsola, fekete áfonya, földi szeder, tőzegáfonya, eper, málna, szilva, narancs.

A legjobb 10 antioxidáns zöldség:kelkáposzta, fokhagyma, spenót, tök, kelbimbó, párolt spenót, brokkoli, cékla, avokádó, paprika.

A táplálkozástudósok szerint már napi 5000 ORAC értékű élelmiszer biztosítja a szervezet antioxidáns szükségletét.Túladagolni nehéz, mert igazából már az 5000 ORAC érték bevitele is sok odafigyelést és jó minőségű táplálék- kiegészítőket igényel.