Antioxidánsokról információk

A mitokondriumokban az energiafelszabadítás során természetes módon keletkeznek peroxid, és szuperoxid, gyökök.

Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, fogamzásgátlók, lázas állapot, műtéti beavatkozások esetén a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken.

A szabad gyökök felelősek az öregedésért, többek között a DNS lánc elrontásával. A sejtek számos természetes antioxidánst termelnek mint a vitaminok, ezek a táplálékainkkal kerülnek a szervezetünkbe.

C-vitamin aszkorbinsav A-vitamin retinol E-vitamin tokoferol Flavonoidok is vitamin jellegű antioxidánsok, jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában található rezveratrol nevű vegyületnek. karotinoidok többszörösen telítetlen vegyületek, a béta-karotin, likopin. Telítetlen zsírsavak minden folyékony zsírban és olajban, különösen az omega-3 zsírsavak.

Természetes körülmények között termett zöldségekben, minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét.

Napi ötszöri változatos étrend bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás biztosítja az antioxidánsokban gazdag egészséges tápanyagbevitelt.

Az ételek elkészítése közben sok antioxidáns kárba vész.

A karotinoidok az antioxidánsok egyik családja a sárga, a narancssárga és a piros gyümölcsökben, zöldségekben, és még néhány más zöld növényben találhatók.

A bioflavonoidok a legtöbb gyümölcsben megtalálhatók, de különösen jellemzőek a kék és a vörös színű gyümölcsökre mint a szőlő, áfonya.

vitaminok.png

A C-vitamin a citrusokban található, a bioflavonoidok pedig azon belül is a növény kérgében.

A-vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, narancsfélék, sötétzöld leveles zöldségek, paradicsom tartalmaznak, A-provitaminokat a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.

E-vitamint a gabonafélék, a mogyoró és a növényi olajok tartalmaznak.

Szelént az egész gabonaszemekben, a fokhagymában és brazil mogyoróban találhatunk amennyiben a termőföld, amelyben fejlődnek, elég szelént tartalmaz.

Az egyik legjobb antioxidáns hatás a zöld teában van polifenolok annak egyik csoportja, a katekin vegyületeknek köszönhető.