Antioxidánsok hiánya

Az alacsony antioxidáns tartalom és az erős napsugárzás érzékenyebbé teszi a felnőtteket az időskori makula degenerációra /AMD sárgafolt- sorvadás/.

A makula a retina kis területe, mely a centrális látásért felelős. A retinának ez a része produkálja a legélesebb részletes látást, a szem hátsó részén található fényérzékeny szövet, mivel a nap UV sugárzásának nagy részét a szem külső felszíne nyeli el, a retina a látható kék fénynek van kitéve.

Az antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, cink, lutein fontos szerepet töltenek be a retina védelmében, a fény káros hatásaival szemben. Ezért is lehetséges, hogy az alacsony antioxidáns-szint hozzájárul az AMD kialakulásának kockázatához.

omega_3_idoes_ember.jpg

Dr. Fletcher szerint a közép és időskorúaknak az antioxidánsokban gazdag étrend az egészséges élet elengedhetetlen része.

Fontos, hogy elegendő mennyiségű zöld színű zöldséget spenótot, borsót, brokkolit, citrusféléket és magvakat fogyasszunk. Ha ezekből megvan a szükséges napi adag, nem kell étrend-kiegészítőket szedni.

Hangsúlyozzák a széles karimájú kalap és napszemüveg viselését is.