A C-vitamin hiány

A C-vitamin egy esszenciális vitamin ami elengedhetetlen az emberi test fejlődéséhez, növekedéséhez

a bőrünk és kötőszöveteink regenerálódásához, az egészséges fogíny és a fogak fenntartásán át rengeteg alapvető folyamathoz. A C vitamin a vas megfelelő beépülésében is kulcsszerepet játszik a vízoldható vitaminok közé tartozik ezért mindenkinek bátran ajánlható a felhalmozódás veszélye nélkül, hogy egy kisebb mennyiségben mesterséges forrásból is pótolja.

A táplálékkiegészítők mellett viszont fontos, hogy ügyeljünk a vitamingazdag táplálkozásra a hétköznapi étkezések során is. Fogyasszunk C-vitaminban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket naponta több alkalommal is. A következőkben néhány hasznos tippet olvashatunk hogy milyen növényi forrásokból pótolhatjuk a leghatékonyabban.

c-vitamin.jpg

Mindenki számára ismert, hogy C-vitaminból minimálisan 60 mg-ot szükséges elfogyasztani naponta. Az is ismert viszont, hogy ez a mennyiség önmagában csak arra elég, hogy a kóros hiányból következő tüneteket meggátolja, az ezen felüli többletfogyasztásnak viszont számos előnye van.

Ehhez pedig nem szükséges zöldséghegyeket elpusztítanunk naponta, csupán néhány kis adagot fogyasztani ezekből:

  • Káposzta- egy kis fej a szükséges napi mennyiség 430%-át tartalmazza
  • Zöld erőspaprika- 100g 400%-ot tartalmaz
  • Narancslé- egyetlen bögrényivel máris 200%-ot fedeztünk
  • Kelkáposzta- 100g 200%
  • Spenót- 1marék 160%
  • Kaliforniai paprika- 1 közepes 160%
  • Brokkoli- 100g 148%
  • Kelbimbó- 100g 141%
  • Grapefruit és narancs- 1 közepes méretű 118%

A szokásos C-vitamin mennyiség könnyen kevés lehet, ha bizonyos körülmények miatt a szervezetünk jobban igénybe van véve, amiknek köszönhetően idővel jelentős hiány alakulhat ki.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás két olyan tényező, amit már valószínleg mindenki ismer, de a nem megfelőlen összeállított étrend, a rendszeres megerőltető edzés, a terhesség, vagy a szoptatás is okozhatja, hogy az amúgy teljesen egészséges szervezet többletbevitelre szorul.

Ha már kialakult a vitaminhiány, annak számos jelét tapasztalhatjuk. Ilyen a hirtelen súlyvesztés, a vérző fogíny, a nyomott hangulat, fáradékonyság, a megszokottnál szárazabb bőr, nehézkes sebgyógyulás.

Gyorsan terjedő tévhit, hogy a nagydózisú C-vitamin minden problémára gyógyír, ez viszont nem igaz. Az személy egyéni adottságai által meghatározott vitaminigényén felül bevitt mennyiségtől egyszerűen csak megszabadul a test, rosszabb esetben ezt hasmenés és izomgörcsök is kísérhetik.