Antioxidánsok

Az antioxidánsok védőpajzsként működnek az ártalmas, szabad gyökökkel szemben. Számos változatuk fellelhető a különböző élelmiszerekben, ezek például az A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, Cink, Magnézium, Szelén, Karotinoidok, Flavonoidok és az egyéb polifenol vegyületek.

Az antioxidánsokra alapvetően jellemző, hogy szinergikusan, fejtik ki hatásukat. Védik a szervezetet a káros anyagok okozta oxidációs sejtkárosodástól, a karcinogének okozta hatásoktól, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a szívműködési zavarok veszélyét.

Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.

A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.

Ennek eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, így a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása, és annak mértéke is.

Emellett a katekin védelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen.

Az erős napsugárzás és a vér alacsony antioxidáns tartalmának kombinációja érzékenyebbé teszi a felnőtteket az időskori makula degenerációra állítják a kutatók.

dvitamindoktorno.jpg

A felmérés hét európai ország idős embereit vizsgálta, és azt tapasztalták, hogy a viszonylag alacsony antioxidáns-szinttel élők között az erős napsugárzás hatására megnő az időskori makula degeneráció kialakulásának esélye. Ilyen összefüggést nem tapasztaltak a magas antioxidáns-szinttel élők körében.

Korábban elvégzett laboratóriumi kísérletek bizonyítják, hogy az antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, cink, lutein fontos szerepet töltenek be a retina védelmében, a fény káros hatásaival szemben. Ezért is lehetséges, hogy az alacsony antioxidáns-szint hozzájárul az AMD kialakulásának kockázatához.

Dr. Fletcher szerint ez az eredmény arra is felhívja a közép-és időskorúak figyelmét, hogy az antioxidánsokban gazdag étrend az egészséges élet elengedhetetlen része. Fontos, hogy elegendő mennyiségű zöld színű zöldséget spenótot, borsót, brokkolit, citrusféléket és magvakat fogyasszunk.

A legértékesebb hatóanyagokat a szőlő magja és héja tartalmazza. A magban nagy mennyiségű ásványi só kálium és nyomelem, és fontos antioxidánsok OPC oligomer-proantocianidin   az egyik leghatékonyabb bioflavonoid, a resveratrol található. Ezen kívül még a magban megfigyelhető a maghéj alatt, a szőlőmag-olaj, fehérjék és egyéb nyomelemek, valamint C-vitamin, és más bioflavonoidok.

Megállapítást nyert, hogy a szőlő magvaiból nyert bioflavonoidok köztük a resveratrol az egyik leghatékonyabb vegyület, amely képes ártalmatlanná tenni a szabadgyököket.

A szabadgyökök a sejthártya átjárhatóságát jelentősen fokozzák, ennek következtében hatékonyan képesek károsítani a sejteket, így jelentős mértékben felelősek a korai öregedésért.

Az érelmeszesedésről már több mint másfélmillió tanulmányt tettek közzé a világon, de keletkezésének végső okát még mindig nem állapították meg. Ma már általánosan elfogadott vélemény az, hogy összefüggésbe hozzák az érelmeszesedést az emelkedett vérzsír szinttel.

A franciák által igen kedvelt vörös szőlőmagjában található antioxidáns, a resveratrol, jelentősen javítja a vérben a magas és alacsony sűrűségű lipoprotein arányát.